لیلا عراقیان معمار پل طبیعت را بهتر بشناسید
لیلا عراقیان معمار پل طبیعت را بهتر بشناسید
به گزارش خبرفردوس؛ممکن نیست که به شهر تهران بیایید و سری به پارک آب و آتش تهران و پل طبیعت در منطقه عباس آباد تهران نزنید. در این مطلب قصد داریم تا در مورد لیلا عراقیان، معمار پل طبیعت، با شما سخن بگوییم تا این بانوی نابغه‌ی دنیای معماری را بیشتر بشناسید.

به گزارش خبرفردوس؛

زندگینامه معمار پل طبیعت

لیلا عراقیان در سال ۱۳۶۲ شمسی در شهر تهران به دنیا آمد و در دوره دبیرستان در رشته ریاضی مشغول به تحصیل شد. او علاقه شدیدی به نقاشی و ریاضیات داشت و به همین دلیل در رشته معماری که تلفیقی از هنر نقاشی و ریاضیات بود به تحصیل ادامه داد. عراقیان در سال ۱۳۸۰ دوره کارشناسی خود را در رشته معماری در دانشگاه شهید بهشتی آغاز کرد. بانوی توانمند ایرانی مدرک کارشناسی ارشد خود را در کشور کانادا در دانشگاه بریتیش کلمبیا دریافت کرد.

لیلا عراقیان معمار پل طبیعت را بهتر بشناسید

تاسیس شرکت

عراقیان در سال ۱۳۸۴ شمسی به همراه همکار خود علیرضا بهزادی شرکت خود را تاسیس کرد. شرکت سازه‌های پارچه‌ای دیبا اجرای سازه های چادری پارک آب و آتش تهران را در دست داد و پس از آن در سال ۱۳۸۷ این شرکت به مسابقه طراحی پل طبیعت دعوت شد. طرح لیلا عراقیان و علیرضا بهزادی با ارائه طرحی جذاب در این مسابقه برگزیده شد.

سازه پارچه ای آب و اتش

سازه پارچه ای آب و اتش

جوایز و افتخارات لیلا عراقیان

عراقیان در طی زندگی حرفه‌ای خود آثار و جوایزی را کسب کرده است. در سال ۱۳۹۰ او در مسابقه طراحی فضاهای ورزشی، دومین کنفرانس سازه و معماری برنده جایزه رتبه دوم شد. معمار پل طبیعت در مسابقه کوشک جهانی با همراهی علیرضا برهانی و بابک رستمیان رتبه دوم را کسب کرد. این بانوی توانمند ایرانی در سال ۲۰۱۶ به همراه علیرضا بهزادی جایزه معماری آقاخان را دریافت کرده است.

آثار شاخص لیلا عراقیان

در کارنامه کاری لیلا عراقیان دو اثر وجود دارد که بسیار می‌درخشند. اولین اثر پروژه بازسازی پوشش پارچه‌ای سقف استادیوم بی سی پلیس در ونکوور کانادا است که لیلا به عنوان دستیار فنی در این پروژه حضور داشت. اجرای این پروژه توسط شرکت آلمانی هایتکس تنستایل استراکچرز انجام شده است.

استادیوم بی سی پلیس

اما اثر دوم که به نوعی اصلی‌ترین و مهم ترین اثر لیلا عراقیان به حساب می‌آید، پروژه جذاب و زیبای پل طبیعت است. پس از طراحی و اجرای سازه‌های چادری، لیلا عراقیان به همراه سحر یاسایی و علیرضا بهزادی در غالب گروه دیبا برنده مسابقه طراحی پل طبیعت شدند و طراحی و تحلیل سازه‌ای پل در سال ۱۳۸۸ انجام شد.

پروسه ساخت پل هم در پاییز سال ۱۳۸۹ آغاز شد و در سال ۱۳۹۳ ساخت آن به اتمام رسید. پل طبیعت به عنوان یکی از نمادهای جدید شهر تهران شناخته می‌شود، نمادی که آمیخته‌ای از مدرنیته و طبیعت در دل تپه‌های عباس آباد قرار دارد و بر خلاف باقی پل‌ها که صرفا برای عبور و اتصال طراحی و ساخته می‌شوند، این پل محلی برای حضور و مکث و تامل را فراهم می‌کند.

پل طبیعت، پلی با طول تقریبی ۳۰۰ متر و با وسعت حدودی ۷۰۰۰ متر مربع بر فراز بزرگراه مدرس در اراضی عباس آباد قرار دارد. این پل بزرگ ترین پل غیر خودرویی ایران است. هدف از طراحی و ساخت این پل اتصال کاربری‌های پیاده‌ی پارک آب و آتش و پارک طالقانی که توسط بزرگراه مدرس از هم جدا شده‌اند است. طراحان این پل در سال ۲۰۱۶ موفق به دریافت جایزه آقاخان شدند.

معمار پل طبیعت این پل را به صورت یک مسیر منحنی با طیف‌های مختلفی از عرض و شیب‌های مختلف طراحی کرده است و با این کار فضای معماری را ایجاد کرده است که محل مناسبی برای حضور و تعاملات اجتماعی است.

وزن این پل چیزی در حدود ۲۰۰۰ تن است. تعداد قطعات فولادی که برای ساخت این پل به کار رفته است به ۱۴۰۰۰ قطعه با بیش از ۱۰۰ کیلومتر جوشکاری می‌رسد و ساخت چنین سازه‌ای بر فراز یک بزرگ راه شلوغ شهری و در ارتفاع چهل متری کاری بسیار چالشی و سخت بود که توسط مهندسان ایرانی به انجام رسید.

یکی از نکات اصلی در مورد طراحی این پل باید به آن اشاره کنیم و بر اساس آن طراحان پل را تحسین، این است که طراحی و اجرای پل به گونه‌ای است کمترین آسیب به درختان و فضای سبز اطراف پل رسیده است و تماما سعی در حفظ آنها شده است.

این پل دارای سه طبقه است و طراحی آن به نوعی طراحی شده است که در طول روز نور خورشید به اکثر بخش‌های هر سه طبقه می‌رسد و در طول شب نورپرداز ویژه‌ای بدنه پل و ستون‌ها را در بر می‌گیرد. محل قرار گیری پل به گونه‌ای است که می‌توانید چشم انداز بسیار زیبایی از شهر بزرگ و زیبای تهران تماشا کنید. البته اگر آلودگی هوا این اجازه را به شما بدهد.

لیلا عراقیان در مورد این پل به گاردین گفته است: زمانی که طرح این پل تنها بر روی کاغذ بود فکر نمی کردم روزی اجرایی شود. این احساس خوبی است که می بینم مردم از آن لذت می برند. این مساله به من اعتماد به نفس بیشتری برای انجام پروژه های بیشتر در آینده می دهد. اما وقتی فکر می کنم چنین پروژه ها و فرصت هایی شاید تنها یک بار در زندگی آدم اتفاق افتد.

جوایز کسب شده توسط پل طبیعت

برترین سازه فولادی کشور در سال ۱۳۹۲

کسب برترین پل شهری در سال ۱۳۹۳

کسب جایزه خشت طلایی در سال ۱۳۹۳

در یافت سه جایزه بین المللی Meidaa دوبی، Architizer A+Award نیویورک در سال ۱۳۹۴ و جایزه معماری آقاخان در سال ۱۳۹۵

معمار پل طبیعت و سخرانی تد-اکس

لیلا عراقیان در یکی از سخنرانی‌های خود در مجموعه تد-اکس در شهر تهران در مورد نحوه طراحی پل و در جواب به این سوال که این پل قرار است چه کاری انجام دهد و به نوعی هدف از طراحی این پل چیست این طور پاسخ می‌دهد که:

این پل باید جایی برای ماندن باشد پس در طراحی خود محل‌های مثل رستوران و کافه و همچنین نیمکت‌هایی قرار دادیم تا مردم به اندازه کافی امکان و بهانه برای گذراندن زمان روی پل داشته باشند. این موضوع دقیقا در حالتی رخ داد که به طور کلی هدف از طراحی پل اتصال دو اتفاق در دو طرف آن است و نه اینکه اتفاق مورد نظر خود پل باشد.

نکته دوم این بود که پل در مسیرهای انتهایی خود باز شود و عرض زیادی را اشغال کند.

سومین نکته، رازآلود بودن پل است. پل طبیعت در یک مسیر قوسی طراحی شده است در نتیجه شما وقتی بر روی پل در حال حرکت هستید انتهای مسیر را نمی‌بینید و این شما هستید که کم کم پل و مسیر انتهایی آن را کشف می‌کنید در حالتی که پل‌ها عموما در یک مسیر مستقیم شکل می‌گیرند. و این مسئله بیشتر حس رفتن را منتقل می‌کند تا ماندن

نکته چهارم توجه به طبیعت و تلاش برای رساندن کمترین آسیب به طبیعت بود که برای رسیدن به این هدف مهم تعداد ستون و همچنین محل قرارگیری آنها را طوری طراحی کردیم که به این مهم عمل شود.

پنجمین نکته که یک موضوع فنی بود، یکی شدن فاز سازه‌ای و معماری بود که مسائل معماری باعث تداخل در مسیر سازه‌ای نشود و همچنین المان‌های سازه‌ای جلوی فضای معماری را نگیرد.

گرامی داشت مقام انسان

یکی از نکات جالبی که لیلا عراقیان در مورد طراحی این پل بیان کرد این بود که پل طبیعت یک فضای شهری جمعی انسان محور را معرفی کند. ما در شهری زندگی می‌کنیم که برای ماشین‌ها طراحی شده و در آن ماشین‌ها حکمفرما هستند و این موضوع از شکل اتوبان‌‌ها و در و دیوار شهر مشخص است که انسان پیاده در آن عزت و احترام زیادی ندارد.

اما پل طبیعت توانست این پیام را داشته باشد که در شهری مثل تهران هم می‌توانیم فضای را داشته باشیم که در دل شهر است و در بالای یک اتوبان پر از ماشین است ولی انسان در آن محترم است و آن احترامی که انسان لایق است از فضای ساخته شده را بگیرد، دریافت کند.

سخن نهایی

بانوان پیشگام همواره در تاریخ مورد ستایش و توجه قرار گرفته‌اند و باعث حرکت و رشد بسیاری دیگر از افراد دوره خود شده‌اند. امروز و در این مطلب در مورد یکی از بانوان مطرح معمار ایرانی با شما سخن گفتیم و امیدواریم زندگی و مسیر معمار یکی از جذاب ترین نمادهای شهر تهران باعث تهییج شما به سمت مسیری که همواره فکر آن را در سر داشتید اما دست به حرکت نمی‌زدید، بشود.

انتهای پیام.

  • منبع خبر : مدوسادکور